kolovrat

Seriál o předení na pokračování, 5. Předení na kolovratu

Než začneme přemýšlet, zda a jaký kolovrat si koupíme, je užitečné si nejprve vyzkoušet, jak se vlastně vlna chová. Kousek vypraného rouna prsty rozvolníme a vytvoříme si váleček s vlákny pokud možno rovnoběžně uspořádanými.  Pokud máme k dispozici hotový česanec, podélně jej rozdělíme na dva nebo na čtyři díly, podle jeho tloušťky. V obou případech váleček vláken vezmeme do rukou, chytíme za oba konce a pomalu podélně roztahujeme od sebe. Vidíme, jak se vlákna srovnávají do rovnoběžné polohy, česanec se stává tenčí. Našim cílem je naučit se vytahovat rovnoměrné množství vláken, které bude stáčeno ať již vřetánkem nebo kolovratem do podoby příze.

Vtahování rouna kolovratem

Historické kolovraty se liší podle zemí původu, ve kterých vznikly, současné typy kolovratů z nich vycházejí, ale mají lépe zpřevodované části a některá další usnadnění. I na starých kolovratech lze bez problému příst, jediné co je třeba odlišit je, zda jsou určeny na len nebo na vlnu, ty první mají ve vřetenu malý otvor, ty druhé větší.

Kolovraty mají většinou jeden pedál, já osobně dávám přednost dvoupedálovému, protože zátěž na kolena a kotníky je stejnoměrná. Při předení na kolovratu šlapáním na pedál nebo pedály poháníme kolo, přes které vede hnací lanko, které pohání buď cívku nebo vřeteno. Podle toho, jak moc je hnací lanko napnuté, otáčí se cívka s vřetenem pomaleji nebo rychleji. Díky rozdílné rychlost otáčení cívky a vřetena dochází ke vtahování příze přes vřeteno a navíjení na cívku.

Vřeteno  má na bočních stranách háčky nebo posuvné očko, pokud se na cívku v určitém místě navinulo dostatek příze, přesuneme přízi na další háček nebo posuneme očko, aby se příze navíjela na vedlejší část.

Cívek je dobré mít v zásobě víc, minimálně tři, abychom mohli seskat přízi ze dvou cívek na třetí, většinou jich využijeme víc, přijdou rozdělané projekty, zbytky na jedné cívce z předchozího skaní a podobně.

Využijeme ještě skací stojánek, občas bývá součástí kolovratu, nebo se prodává samostatně, je možné si vypomoci i jinak, například cívky navlečeme na tyčky nebo pletací drát a fixujeme ve stojanu.

skací stojánek

Hotovou přízi z cívky navineme do přadena, k tomu nám poslouží motovidlo , pokud ho nemáme, můžeme přízi navinout na prkénko, krabici nebo knihu.

Pokračování příště…