IMG_6998.CR2

Pojďme si ušít roušku :-)​

Pojďme si ušít roušku 🙂

Pro naši rodinu jsme šily roušky, tak nabízíme fotonávod s postupem a obecnými doporučeními, snad bude i někomu dalšímu užitečný.

Jde o roušku dvouvrstvou sešitou ze dvou kusů, které tvoří jakousi masku. Tento druh je výhodný v tom, že okolo úst je dostatek místa, takže látka se tolik neotírá a nedráždí, tedy ani nevhlne. Uchycení za hlavu je příjemnější než za uši, které je při celodenním nošení vysloveně utrpením.

Pro upgrade se do ní dá všít drátek na vytvarování nosové části a vložit vyměnitelný filt z papíru, netkané textilie nebo jiného vhodného materiálu.

Co budeme potřebovat?

Bavlněná látka – ideálně dostatečně prodyšná ale zase ne řídká – co nejhustěji tkaná ale ne příliš velká gramáž. Vzhledem k tomu, že roušku je nutné často vyvařovat, je samozřejmě i ideální určitá stálobarevnost. Stejně tak se nedoporučují staré, už vícekrát prané staré látky, kde už opotřebováním vláken ztratily hustotu tkaniny.

Gumičku (naše má délku 81cm, což je pro pánskou hlavu) nebo provázek, příjemný na nošení na kůži, aby se nezařezával a nedráždil. Šnůrka ale nesmí snadno sklouzávat (jako se to stalo mě se stuhou z bavlněného saténu – nebyl to nejlepší nápad 🙂

Drátek (klidně i ten, kterým se uzavírají pytlíky s potravinami nebo který vám přišel s nabíječkou na mobil). Ocení zejména ti, kteří kvůli nošení brýlí bojují s jejich zamlžením 🙂

Materiál na případný filtr, ideálně si jich budete chtít udělat vetší mnosžtví najednou, vzhledem k jejich jednorázovosti.

Střih

Podle přiloženého střihu vystřihneme z papíru střih. Odkaz na stažení pdf střihu z uložto najdete zde. Náš střih je na velkou mužskou hlavu, pokud ho použijete aniž k němu přidáte na švy, dostanete velikost spíše dámskou, zmenšíte-li ho ještě víc, ušijeteklidně i roušku na malé dítě.

Postup



1.     Střih položíme na dvě vrstvy látky, kterou použijeme na vnitřní část roušky položené lícem k sobě a vystřihneme s přidáním na švy cca 1 cm a na pravý okraj cca 2 cm. Poté střih položíme na dvě vrstvy látky, kterou použijeme na vnější část roušky položené lícem k sobě a vystřihneme s přidáním na švy cca 1 cm a na okraj cca 6 cm.

2.     oba díly sešijeme po rubové straně v zaoblené části a v nejvíce zaoblené části uděláme drobné nástřihy, aby se látka později nekroutila

3.     otočíme na lícovou stranu, šev prošijeme ( tento krok je důležitý, dýchat přes jednoduchý šev by mohlo dělat roušku neúčinnou )

4.     otočíme na rubovou stranu vnitřní část roušky a prošijeme oba okraje

5.     sešpendlíme lícem k sobě obě části roušky a prošijeme podél dolního okraje

6.     a potom podle horního okraje

7.     v zaoblených částech uděláme drobné nástřihy, aby se látka později nekroutila

8.     celou roušku otočíme na lícovou stranu a sešpendlíme tak jak je uvedeno na obrázku a prošijeme

9.     z vnitřní strany nyní rouška vypadá takto

10.  zahneme boční části tak, aby se jimi dala protáhnout guma nebo šnůrka, a prošijeme

11.  z lícové strany nyní rouška vypadá takto

12.  protáhneme gumu tak, jak je uvedeno na obrázku a upravíme délku podle potřeby. Ideální by bylo použít brzdičku , které bývá na bundách, roušku budete prát a guma by rychle odešla, takže by se před praním mohla vytáhnout a desinfikovat zvlášť.

13.  rouška je dvojitá a lze do ní vložit kapesníček nebo ušít filtr z netkané textilie. Na to nám poslouží stejný střih, podle kterého vystřihneme dva díly bez přidání na švy a okraje a prošijeme plochým stehem, jak je uvedeno na obrázku, filtrů si ideálně připravíme víc, je jednorázový, maximálně na pár hodin

14.  hotový filtr upravíme tak aby se vešel do roušky a dbáme na to, aby dobře seděl v horní části roušky

15.  můžeme podél části horního okraje roušku prošít a do vzniklého tunýlku vložit drátek, který na konci vytvarujeme do obloučku aby z tunýlku nevyklouznul. Hlavní je se ujistit, že nás nebude škrábat a obejme délkovíc než jen šířku našeho nosu.

16.  to nám umožní při nošení roušku vytvarovat nad nosem podle individuální potřeby

Na roušku by jste během nošení neměli sahat a sundavat ji vždy odzadu (ne sahaním na roušku ale na gumičku respektive šnůrku). Po každém kontaktu s rouškou si řádně umýt ruce.

Nakonec doporučení ohledně péče – rouška se má (ideálně) po každém použití (tedy i několikrát denně) vyvařit v horké vodě a poté se může ještě na vysokou teplotu vyžehlit. Proto je lepší si jich rovnou ušít i více.

Filtr, pokud ho použijete, by se měl měnit ihned jak zvhlne, což může být klidně už během hodiny a je opravdu jen jednorázový.

Gumička by se dala sterilizovat jen namočením v alkoholu, aby nemusela procházet vysokou teplotou a neztratila pružnost, ale zkušenost zatím nemáme 🙂