kolovrat

Seriál o předení na pokračování, 4. Připravujeme si vlastní materiál pro předení

Pro popis jak chovat ovce, lamy nebo bource morušového či jak pěstovat len a konopí je třeba hledat informace jinde, tady budeme vycházet z toho, že máme k dispozici ostříhanou vlnu, kterou bude třeba vyprat.

4.1 Praní

Pokud jde o vlnu, která má tendenci k plstění, tedy z většiny plemen ovcí, ale také z angorského králíka a některých plemen psů, je třeba vlnu prát velmi opatrně. Mějme na paměti, že k plstění dochází třením, změnami teplot a vlivem pracího prostředku. Vyvarujeme se tedy míchání v nádobě nebo praní v bubnové pračce, používání vody různé teploty, což dělají i pračky při vypouštění vody a opětovném napouštění a vybereme vhodný prací prostředek určený na vlnu.

Mně se osvědčilo dát vlnu do vaničky, napustit vlažnou vodu a nechat stát do druhého dne. Lanolín mezitím sám začne trochu pěnit, když poté vlnu jemně promačkáme, uvolní se největší část nečistot a špíny. Pak vyměníme vodu a teprve do této druhé lázně dáme prací prostředek. Protože vlna je vlastně vlas, dostatečně vyhovuje nejjednodušší šampon na vlasy bez parfémů a aditiv. Znovu jemně mačkáme a nakonec v poslední vodní lázni vymácháme. Sušit vlnu je třeba ve stínu, na slunci by zkřehla a mohla by změnit barvu.

4.2 Česání versus mykání

S předením teoreticky můžeme začít hned poté, co rouno uschne, ale z loken se nepřede snadno. Vlna navíc stále obsahuje drobné nečistoty, zbytky trávy a krátkých zástřihů, s tím vším nám pomůže česání nebo mykání.

Mykáním se rozvolňuje vyprané rouno, je však k vláknům méně šetrné. Mykačky jsou většinou podobné houpačce, na jejíž spodní straně jsou trny, pod ně se položí rouno a rozhoupáním se trny pohybují sem a tam a přitom rouno rozvolňují.

Při česání se vlákna srovnají do stejného směru a tolik se nepoškozují. Česání kartáči je pracnější a nehodí se pro velké množství rouna. Bubnová česačka nám práci usnadní a využijeme ji i na míchání materiálů a barev .

Pokud si připravujeme rouno sami, určitě oceníme kartáč na česání, desku na míchání rouna (carding board/blending board) nebo bubnovou česačku. Nejen že pomohou učesat rouno tak, aby se snadno spřádalo, ale můžeme popustit uzdu fantazii a připravit si pro předení směsi materiálů, např. ovčí rouno s hedvábím, můžeme také smíchat několik barev rouna nebo přidat do základního materiálu nopky nebo efektní vlákna.

4.3 Barvení

Pokud se nám nelíbí přírodní barva rouna, před česáním se můžeme pustit i do barvení. Barvit můžeme komerčními barvivy, ta mívají širokou škálu barev, barvy se dají míchat a vznikají další barevné odstíny, a pokud postupujeme podle návodu výrobce, většinou býváme s barvením spokojeni.

Pokud odmítáme chemii a vsadíme na přírodní barviva, získáme přirozené odstíny. Výsledná paleta barev bude menší a práce komplikovanější, navíc použitím komerčních mořidel pro získání různých odstínů se chemii stejně nevyhneme. Při barvení musíme počítat s tím, že přírodní barviva postupem času blednou a raději barvit rouno na trochu sytější odstín.

Pokračování příště…