kolovrat

Seriál o předení na pokračování, 3. Kupujeme materiál pro předení

Pokud si chceme ušetřit práci s přípravou a barvením materiálu pro předení, koupíme hotový materiál. Při nákupu sledujeme jaké má materiál vlastnosti a jak se hodí pro náš záměr.

Zajímá nás síla vlákna, ta bývá vyjádřená v číselné hodnotě mic – micron, čím nižší číslo, tím je materiál jemnější. Někdy je síla vlákna vyjádřena slovně ve škále superjemné – velmi jemné – jemné – střední – hrubé, hranice se u jednotlivých prodejců trochu liší, obvykle však máme záruku, že superjemné a jemné vlněné vlákno nás nebude kousat. Naopak platí, že čím je ovčí rouno hrubší, tím je méně kvalitní a bývá levnější.

Pod názvem Optim merino se prodává průmyslově upravené rouno, které chemickým působením vlákna ztenčí, takže jsou jemnější než výchozí surovina. Chemickou cestou se také dosahuje úpravy tzv. “superwash“ které zabrání plstění vlny při nešetrném praní, doslechla jsem se ale, že když se dá takový výrobek do sušičky, tak stejně zaplstí.

Čím je vlna jemnější, tím je méně odolná, nehodí se například na ponožky, který vyžadují vlnu hrubší, nebo smíchanou s odolným materiálem. Hrubší vlna méně žmolkovatí než jemná, žmolky vznikají tím, že při stříhání ovcí vznikají tzv. zástřihy, tedy dojde k odstřižení kratičkých kousků vlákna a ty se potom z příze uvolňují. Velmi jemná vlna také vyžaduje určitou zkušenost s předením, začátečník bude mít snazší učení s vlnou okolo 24 mic.

Důležitá je i délka vlákna, čím delší je vlákno, tím se snadněji přede, ale pokud je příliš dlouhé, bývá příze málo provzdušněná a tedy tvrdá, zato je pevnější. Pokud je vlna z druhého konce spektra, tedy naopak vůbec neplstí, může být předení trochu obtížnější, zvláště pokud má krátká vlákna, protože u sebe nebudou moc držet a v slabších místech bude mít příze tendenci se trhat.

Vlákno bývá dodáváno v česancích, anglicky „tops“, což je útvar, který vznikne při průmyslové přípravě vláken, kdy se tenká vrstva po sčesání svíjí podélně do ruličky – nekonečného pramenu. Vlna může mít silnou tendenci k plstění, může být už v česanci trochu „spečená“, to snadno změníme, když česanec podélně rozdělíme, jednotlivá vlákna se tak rozvolní. Z česance se snadno přede, není potřeba žádná další příprava.

Rozvolnění rouna pro předení

Prodejci dále nabízejí útvar nazývaný anglicky „fleece“, jde o silnější vrstvu vláken vzniklou mykáním ve tvaru jakési deky, lze z ní také příst, ale je vhodnější pro plstění. Je možné také zakoupit rouno, která bylo pouze vyprané, to je třeba před předením učesat.

Pramínky, česanec rouna, fleece

Pokračování příště…