12www

Handmade příze

Ručně předené příze na kolovrátku jsou jedinečné svým vzhledem a často i barevnými kombinacemi. Pokud uvažujete o jejich koupi, možná vám pomohou naše informace.

Jednoduchá příze je tvořena jediným pramenem vláken. Může mít buď víceméně stejnou tloušťku, vzhledem k charakteru ruční práce je ale vždy trochu nepravidelná, nebo může být upředena s výrazně proměnlivou tloušťkou (tzv. „thick and thin“ efekt), případně doplněná nopky a podobnými efekty. Dvou nebo vícepramenná příze je tvořena seskáním několika upředených pramenů vláken. Bývá většinou silnější než příze jednoduchá, podle typu předení a skaní může být také nadýchanější než příze jednoduchá. Z hlediska použití mezi nimi není zásadní rozdíl, jde spíš o vzhled, který preferujete.

jednoskanná příze
Jednoduchá příze australské merino

handmade příze
Dvojmo skaná příze ze shetlandské vlny

handmade příze
Trojmo skaná příze

Jak odhadnout potřebné množství

Pro odhad spotřeby příze pro určitý projekt se tradičně používala váha příze, případně počet klubíček. U ručně předených přízí z hodně jemného merina, hedvábí nebo kašmíru je však třeba vzít v úvahu, že jsou velmi lehoučké, váha proto nemusí být spolehlivým vodítkem.

Vhodnější je orientovat se podle délky návinu příze. Například středně silné příze při výšce postavy 180 cm a při pletení na jehlicích 3,5, je obvykle třeba cca

na svetr  2000 metrů

na vestu bez rukávů  1000 metrů

na čepici  200 metrů

na dlouhou šálu  600 metrů

na velký pléd  3200 metrů

Tento odhad je orientační, do hry vstupuje také to, zda při pletení utahujeme nebo pleteme volně, jaký vzor použijeme a také jaký střih, pokud pleteme svetr s velkým límcem a ohrnutými rukávy nebo pulover.

handmade příze
Dvojmoskaná příze ručně barvená

Ručně předené příze jsou vždy jedinečné. Pokud jdou z přírodního nebarveného materiálu, i d tak může dojít k tomu, že další várka materiálu od dodavatele bude mít trochu jiný odstín než ta předchozí, stejně tak k tomu může dojít u komerčně barvených materiálů. Podobně je tomu u ručního barvení ať již přírodninami nebo komerčními barvivy. Pokud jde o vícebarevné projekty, je prakticky nemožné barevnou kombinaci opakovat.

Jestliže se vám tedy líbí určitá barva nebo barevná kombinace příze, je třeba koupit dostatečné množství, pokud klubíčko zbyde, dá se využít na další projekt. Pokud se dohodnete na zakázkovém předení a barvení, je třeba vždy objednat dostatečné množství (i s případnou rezervou), protože vytvoření téhož odstínu nelze zaručit.

Australské merino zakázkové barvení

Specifika pletení

Protože jde o ruční práci, není příze stejnoměrná a může se stát, že některé přadeno má nepatrně silnější přízi. Pokud je rozdíl přece jen znát, pro stejnoměrný úplet se osvědčilo pletení vždy dvou řad jedním a dvou řad druhým klubíčkem, tím nepravidelnosti v síle příze mizí.

Pokud jde o sílu pletacích jehlic nebo háčku, univerzální rada je těžká, každý při pletení nebo háčkování jiným způsobem utahuje a záleží také na zvoleném vzoru. Nejjistější je samozřejmě upletení zkušebního vzorku. Orientačně se dá říct, že tenké jednopramenné příze se pletou na jehlicích 3 – 3,5, příze dvoupramenné na jehlicích 4-6 a příze efektní (nopky, peříčka atd.) na jehlicích ještě silnějších, berte to ale opravdu jen jako přibližné doporučení.

U vlněné příze si nemusíte dělat hlavu s navazováním konců, pokud potřebujete napojit další klubíčko, roztřepíte konce obou přízí, přiložíte je k sobě, navlhčíte a třete do ruličky mezi dlaněmi. Plstnatění vlny, které je nežádoucí při praní, spojí oba konce dohromady a pokud toto místo opatrně přeplete, není spoj znát. Další fintou je to, co se nazývá „russian join“, jak na to je zřejmé z obrázku.

Specifika praní

Vlákno přírodní vlny má dvě vrstvy – vnější a vnitřní. Jelikož špína zpravidla nepronikne do vnitřní vrstvy, velice snadno se vypere, je však nutné postupovat šetrně, aby nedošlo ke zplstnatění.

Přízi nebo pletený výrobek ponoříme do teplé (ale ne horké!) vody s trochou šampónu na vlasy nebo pracího prostředku na vlnu nebo hedvábí. Chvíli necháme odmočit, jemně promačkáme a vodu slijeme. Prací prostředek odstraníme opět velmi šetrným vymácháním ve vodě stejné teploty, jakou jsme použili pro praní. Vlhký výrobek nebo přízi zavineme na krátkou dobu do ručníku a promačkáním odstraníme přebytečnou vodu. Sušíme volně rozložené a v případě pleteniny srovnané do požadovaného tvaru.

Nikdy nepereme v horké vodě, nemneme a neždímáme! Vyvarujeme se také praní v automatické pračce, která mezi cykly napouští studenou vodu. Střídání teplot, mnutí a třetí způsobuje zaplstění vlny a místo pánského svetru můžete po vyprání vyndat svetr pro medvídka. Při prvním praní ručně barvené příze nebo výrobku z ní vyrobeného může dojít k uvolňování zbytku barvy, perte je proto odděleně.

handmade příze