P_zov_panenky_html_206d410

Přízové panenky

Pojďme si hrát s panenkami

Ukážeme si jednoduchý postup, jak vyrobit dva základní typy panenek, které pak můžeme dotvářet různými doplňky a vytvořit tak z každého typu mnoho variant. První panenkou je přízová panenka, připomene nám dětská léta a snadno ji zvládnou vyrobit i děti. Druhá panenka je panenka voodoo, jejím prostřednictvím můžeme vyjádřit své city, ale může být i přívěšek, dárek anebo hračka.

Co budeme potřebovat? Ovčí rouno, klubíčka, zbytky přízí, korálků, kousky plsti, kraječek a také čističe dýmek nebo drátek.

Přízová panenka

Pro přízovou panenku si připravíme dvě malá přadénka, na jejich přípravu použijeme např. knihu. Jedno přadénko bude delší, cca 15 cm a to druhé o kousek kratší, cca 10 cm. Síla přadénka závisí na počtu otáček a ten zase závisí na síle příze, delší uděláme silnější,



Delší z nich na jednom konci svážeme a dole rozstřihneme, kratší svážeme na obou koncích a necháme nerozstřižené. Pak přadénka ovážeme kouskem příze tak, abychom na delším vytvořili hlavičku a na kratším náznak rukou, kratší část vložíme mezi dva prameny delší části a ovážeme, tím vytvoříme základ těla a upevníme ruce – viz obrázky.

Základ panenky máme a další postup už záleží na tom, jak chceme, aby panenka vypadala. Můžeme přízi jenom urovnat a zastřihnout na konci do roviny, nebo můžeme přízi splést a vytvořit tak nohy, můžeme také splést i ruce, nebo jen jejich část, jak je vidět na bílé panence a vytvořit tak náznak rukávů, stejně tak můžeme část sukně splést do copánků nebo ozdobit korálky, hlavičku doplníme o vlásky, doplníme oči a ústa.




Můžeme vyzkoušet i další možnosti – místo hlavičky použijeme korálek nebo plstěnou kuličku, pro základní přadénko použijeme vícebarevnou nebo efektní přízí nebo tenké proužky látky.

Panenka voodoo

Pro panenku voodoo použijeme podložku z molitanu nebo jiného porézního materiálu.

Do podložky zapíchneme pět špendlíků a ovineme kolem nich do hvězdice přízí, která bude tvořit kostru panenky, uprostřed hvězdu pevně obšijeme, aby držela tvar. Pokud máme čističe dýmek, vytvarujeme ze dvou drátků smyčku jako na obrázku.





Na konec každé smyčky uvážeme přízi a pak pevně ovíjíme jednotlivé části přízí /zelená panenka/ nebo základní kostru ovíjíme rounem /bílá panenka/ a vytvoříme tak nohy a ruce. Pokud je příze slabší, navineme více vrstev, pokud by se příze při ovíjení smekala, můžeme si vypomoci lepidlem, které natřeme na základní kostru, a příze bude při ovíjení lépe držet.

Pak uděláme hlavu, je to v podstatě malé klubíčko příze navinuté na pátou smyčku základu. Nakonec dáme panence výraz, na oči a ústa našijeme korálky, nebo je vyšijeme bavlnkou, přidáme vlásky, ovineme tělíčko jinobarevnou přízí a naznačíme tak oblečení, nebo přilepíme plstěné srdíčko.