Untitled 2_html_60770f5b1d290555

Převážně nevážně o pletení (a také trochu o háčkování)

Převážně nevážně o pletení (a také trochu o háčkování)

Pletete nebo háčkujete? Máte dojem, že jsou to techniky, které patří do propadliště dějin, když jsou na všechno stroje? Že to je jen pro babičky a není důstojné moderní ženy a muže vůbec? A co když se na to podíváme z trochu jiného úhlu 🙂

Kdo plete?

Plete každý, kdo má chuť. Není pravda, že pletení je jen pro babičky v důchodu. Každý, kdo doopravdy chce, se plést naučí a pletení rozhodně nesníží jeho postavení, vážnost ani mužnost.

Untitled 2_html_2e228e2e
dite
Untitled 2_html_5bb3d5

Pletla královna Viktorie i paní Rooseveltová, paní Merkelová … jen princ Charles přede 🙂

Plete se ve dvojici nebo ve skupině, s pomocníkem nebo bez něj…

…bez ohledu na národ, rasu nebo vyznání.

Pletou filmoví tvůrci, filmové postavy, herci i herečky.

Kde a kdy pleteme?

Nevěříte, že plést se dá kdykoli a kdekoli? Pletení u televize, v čekárnách, na nádraží, ve vlaku, ba i ve škole bylo dříve běžné, pamatuji, jak do ticha v přednáškové aule občas cinkla padající jehlice. Ale jsou i další místa, třeba …

…na cestách…

…při práci…

…při sportu ve vzduchu, na zemi i pod vodou…

…za každého počasí…

…nebo než řeknete “ANO” 🙂

Za války i v míru – paní pletoucí v ruinách Berlína pletla v roce 1945.

Čím pleteme?

No přece jehlicemi, moje maminka říkala “dráty”. A že je dneska výběr mezi kovovými, dřevěnými a plastovými habaděj. Existují i pozlacené, svíticí pro pletení a háčkování za šera nebo ve tmě…

Ale jde to i jinak. Od miniaturních jehliček, vlastně špendlíků, až po klády a tyče.

A pokud nejsou jehlice, špendlíky a klády k dispozici, není třeba zoufat, vždycky se doma něco najde, a pokud ne, ruce to také zvládnou bez jehlic.

Z čeho pleteme?

I na to se zdá odpověď jasná, přece z příze, také se říká z vlny nebo pletací vlny, ale to bývá nepřesné, protože ne všechny příze jsou z vlny.

Pleteme tedy z umělých vláken počínaje nejlevnějším vrzavým akrylem a jeho sofistikovanějšími verzemi přes různé směsi umělých a přírodních vláken až po přírodní vlákna, mezi nimiž kraluje vlna. (Neprávem někdy nařčená z kousavosti, neboť kvalitní vlna s jemností pod 20 mikronů (to je míra síly vlákna) nekouše, kouše vlna z ovcí určených na maso.) A pokračujeme vlnou z jaka, alpaky, angorského králíka, kozy angorské poskytující mohérové vlákno, velblouda, vačice a na závěr tu jsou nejluxusnější vlákna hedvábí, kašmír, vikuňa a quiviut. Ale ani to nemusí být konečný výčet…

Jde to totiž také z drátu, těsta nebo třeba plastových tašek.

Co budeme plést a háčkovat?

Nebudeme tu řešit návody na klasické oblečení nebo jeho doplňky jako rukavice, ponožky, pásky a kabelky. Co takhle další doplňky určené na tělo? Voteplouch byl populární před několika lety, dnes jsme trochu jinde. A jestli váš muž proti pletenině protestuje, nevadí. Dostane náhubek nebo helmu, popřípadě ho opleteme celého. I klavírista si přijde na své.



Děti – jasně, ty bývají vděčným, protože bezbranným, terčem tvořivosti. Ale pozor na pozdější žaloby na ochranu osobnosti!

Pro naše zvířecí miláčky – oblečky pro psy nejsou nic neobvyklého a jsou zřejmě pro některá plemena užitečné, ale co takové doplňky, kterými si tvůrce něco kompenzuje? Chtěli jste chovat lva a jelena, po ruce je jen pes nebo kocour? Hurá na to :-))



A teď si dáme pauzu, trochu se posilníme…

…a pustíme se do vylepšení bytu. Nekvete vám citroník? Nevadí, pomůžeme mu. A vylepšíme také domácí “svatostánek” a doplníme nějaké ty sošky.

A také své okolí zkrášlíme, stromy nám rozkvetou barvami, plot také, a pokud domeček se zahrádkou nemáme, tak si ho uděláme.

Co budeme plést a háčkovat?

Máte příze hodně? Nevadí, tady jsou tipy, jak se zbavit starých zásob, no ano, těch, co schováváte před rodinou v tajných šuplících a krabicích a v rukávech starých kabátů.

Můžeme si také splnit nesplněná přání. Chtěl váš partner Ferarri? Nebo alespoň novou kapotu na starého brouka? Žádný poblém.



Pletení můžeme využít také pro tvorbu hlavolamů, názorných pomůcek pro výuku matematiky, geometrie, anatomie, biologie i pro psychoterapii 🙂





Je toho ještě hodně kuriozního ve světě pletení a háčkování, ale o tom možná někdy příště.  Co dodat závěrem?

Zima je tady. Pleťte rychleji! :-))