Viskóza, mléčný protein a nylon (fake kašmír) ve směsových přízích.

Viskóza, mléčný protein a nylon (fake kašmír) ve směsových přízích.

Mléčný protein
Viskóza
fake kašmír
Nylon – fake kašmír

Zajímalo mě, jak se chovají různé směsi vláken s vlnou, zkusila jsem tedy tři zástupce proteinových vláken – mléčný protein, viskózu a nylon (v úpravě napodobující kašmír) smíchat a sepříst. Ve všech případech byla do vzorků použitá bílá vlna merino 18 nebo 20,7 mic, absolutně nekousavá. Každé z těchto tří vláken jsem sčesala na česačce s vlnou, poté upředla přízi stejné síly, z které jsem upletla čtvercový vzorek na jehlicích 3,5 a také utkala na zoom loom stávku čtverec .

Velikost vzorků byla v době jejich tvoření stejná, nyní po čtyřech týdnech je vzorek s mléčným proteinem o trošku menší, ale nijak výrazně. Fotografie, které vidíte, jsou focené hned po zhotovení.

Směs bílá falklandská vlna merino 20,7 mic a bílý mléčný protein v poměru 3:2.

Tato směs se poměrně obtížně předla a i pletení bylo horší, protože příze moc po jehlicích neklouzala. Zajímavou pozitivní stránku této směsi jsem zjistila až po nějaké době, upletený i utkaný vzorek se po několika týdnech jakoby nafouknul, je ze všech vzorků nejvíce nadýchaný a nejměkčí. Mléčný protein je vlákno podobných vlastností jako vlna, stejně se barví, je antibakteriální a pokožku prý dokonce vyživuje. Tento materiál se tedy dá snadno barvit na požadovaný odstín i příjemně nosit přímo na těle, což má zajímavým potenciál.

Směs bílá falklandská vlna merino 20,7 mic a bílý mléčný protein

Směs bílá falklandská vlna merino 20,7 mic a bílá viskóza v poměru 1:1.

Směs s viskózou mě při práci nadchla nejvíc. Předení nedělalo problémy a pletení šlo rychle od ruky. Výsledná pletenina i utkaný čtvereček jsou příjemné na omak, lehce se lesknou a jsou splývavé. Po měsíci mají stejný vzhled.

Viskóza, vyráběná z dřevěné buničiny a balvny, původně vznikla a ve směsích se používá jako náhražka hedvábí, což tato příze potvrdila svým hedvábným leskem. Směs vlny s viskózou je ale o poznání levnější než případná směs s hedvábím

Směs bílá falklandská vlna merino 20,7 mic a bílá viskóza

Směs bílá australská vlna merino 18 mic s úpravou superwash a bílý fake kašmír, tedy nylonové vlákno napodobující kašmír v poměru 2:1.

Použila jsem úpravu vlny superwash, tedy úpravu umožňující prát vlněnou věc v pračce bez toho, aby se výrobek srazil. Na omak je vlněné vlákno příjemně teplé, s úpravou superwash je na omak studené a chvilku trvá, než se v ruce zahřeje, zřejmě to způsobuje materiál, který obaluje vlákno a zabraňuje srážení. Na omak podobné je i nylonové vlákno, takže jsem je smíchala s tím, že si budou rozumět.

Výsledný vzorek je hladký, ale chybí mu splývavost viskózy. Fake vlákno kašmír mu dává kašmírový vzhled, tedy jemný vlas, ten se však objevuje až postupně s používáním jak se uvolňuje z úpletu, na fotografii ještě není vidět. Kdyby se do směsi přidal místo kašmíru fake mohér, vzorky by měli vzhled mohérové příze, ovšem bez negativního „kousavého“ efektu pravého mohéru.

Směs bílá australská vlna merino 18 mic s úpravou superwash a bílý fake kašmír

Na malých vzorcích nelze zjistit, jaké jsou další vlastnosti směsí, jako je hřejivost, pohlcování vlhkosti, stálosti tvaru, ale i ty dílčí zkušenosti, které jsem získala, lze využít v další tvorbě. Na každé směsi je něco pozitivního.

Stejně tak jako tyto směsi, pro Vás na vyzkoušení rádi načešeme i směs jiných vláken z našeho eshopu. V případě přání, pište na kontakt !