PLETENÍ NA KRUHOVÉM PLETACÍM STROJI

Pletení na kruhovém pletacím stroji

Hrátky s pletením na kruhové mašince

Už několik let mám Addiexpress, je to pletací mašinka, má 44 očí a umožní uplést pruh nebo trubici, oka jsou ekvivalentem pletení na jehlicích cca 4 až 5. Upletené pruhy jsou tedy široké na 44 očí, jdou ale sešívat a ze sešitého úpletu zkompletovat potřebnou šířku, bohužel danou násobky šíře jednoho pruhu. Přemýšlela jsem, jak si přizpůsobit výslednou šíři pleteniny podle potřeby a jak úplet z jedné strany pletený hladce a z druhé obrace trochu vzorovat.

Čím déle pracuji s přírodními vlákny, tím více se vyhýbám akrylům a dalším umělotinám. Sedla jsem tedy ke kolovratu a upředla jsem přízi z merina superwash vhodnou pro jehlice č.5.. Množství jsem neměřila, odhaduji výslednou délku na cca 700 metrů. Domácí předení má nespornou výhodu v tom, že když chybí příze, dopředu jí, když přebývá, použiji zbytek pro další předení.

Pro přední díl jsem upletla tři pruhy a spojila je tak, že jsem vypustila okrajová oka podél dílu a u sousedních dílů tato vypuštěná oka mezi sebou sháčkovala. Na okrajích a uprostřed již sháčkovaného předního dílu jsem vypustila na několika místech vždy tři oka vedle sebe a ta jsem pak vyháčkovala zpátky nahoru, ale tak, že jsem brala vždy po třech nitích, mám tím na mysli, že jsem na jedno oko použila vždy přízi ze tří řad. Tento postup vytvořil na pletenině vzor a navíc ukázal, jak jde manipulovat šíří úpletu.

Pak už stačilo jen spojit zadní a přední díl stejným způsobem jako jsem spojila jednotlivé pruhy, zakončit okraje úpletu dole, u výstřihu a okolo rukávů patentovým vzorem.

 

Protože jsem chtěla pulovr barevný, pustila jsem se ještě do barvení, ale tady se ukázalo slabé místo. Při pletení se mi přimíchalo mezi superwash přízi, která krásně chytá barvu jedno klubíčko příze bez této úpravy, které chytá barvu jiným způsobem. Při pletení se to zjistit nedalo, zato při barvení se ukázalo, že kousek úpletu u výstřihu je jiný. Poučení pro příště-fakt si dát pozor, kam jaké klubíčko uklízím :-).